Juni

with Geen reacties

Nederlands kampioenschap touwtrekken.

 

Na een maandenlange voorbereiding was het zaterdag 20 juni 2015 dan eindelijk zover. Alle ingrediënten om er een mooi kampioenschap van te maken leken er te zijn. Het veld lag er prachtig bij even als de tent en de speelhoek voor de kinderen. Het enige wat we niet in de hand hadden was het weer.

Maar die zaterdag was het weer ons goed gezind en om 8.00 uur togen de eerste ploegen naar de weegschaal om zich daar persoonlijk te wegen. Internationaal gebeurt dit al enkele jaren, maar bij het N.K. was dit de eerste keer.

 

Na een welkomstwoord van speaker Wout de Jong kreeg wethouder Joke Pot-Klumper het woord. Zij opende officieel het N.K., waarna het Wilhelmus over het wedstrijdveld klonk. Hierna was er een woord van welkom door de voorzitters van TTV Vios Bison en de N.T.B.

 

De zaterdagmorgen was ingeruimd voor de heren 640 kg en de dames 420 kg klasse

Omdat er bij de dames maar 4 ploegen waren, werd er een dubbele competitie getrokken. Het krachtsverschil bij de dames was groot. TTV Gelderswoude won met overmacht de titel. Op gepaste afstand greep Oele het zilver. De bronzen plak ging naar Koapman waarin Laura oude Hengel van Vios Bison meedeed.

 

nk dames 1

 

In de heren 640 kg klasse streden 9 ploegen om een plek bij de eerste vier plaatsen. Alle ploegen bleken aan elkaar gewaagd en na zware wedstrijden gingen de teams van Vios Bison, Lagerweij, Vorden en Okia uiteindelijk door naar de halve finale. Na opnieuw zeer spannende en lange wedstrijden gingen Vios Bison en Lagerweij door naar de finale. De strijd om het brons werd verrassend gewonnen door Vorden. In een zinderende finale versloeg Vios Bison het team van Lagerweij en werd daarmee na jaren weer kampioen in de 640 kg klasse. De vreugde en ontlading was groot bij zowel spelers als trainers. De maandenlange trainingsarbeid had met dit Nederlands Kampioenschap zijn vruchten afgeworpen

 

nk heren 640

 

Na een korte pauze ging de zaterdagmiddag van start met de jeugd en de 720 kg klasse. In de jeugdklasse hadden zich maar liefst 13 ploegen ingeschreven. In de A poule werden Spoortrekkers en Veense Boys resp. 1e en 2e . Streefkerk werd derde, met maar 1 punt minder dan de nummer 2.

In de B poule werden Spoortrekkers B en Vios Bison resp. 1e en 2e . Hier was het verschil nog kleiner. De nummers 2 en 3 hadden een gelijk aantal punten, maar uiteindelijk ging Vios Bison door.

Spoortrekkers A waren een maatje te groot voor Vios Bison. Veense Boys won nipt van Spoortrekkers B. Vios Bison won onder grootse aanmoediging van het thuispubliek vervolgens de bronzen plak door met 2-1 te winnen van Spoortrekkers B. Het goud werd uiteindelijk in de jeugdklasse toch nog redelijk gemakkelijk gewonnen door Spoortrekkers A.

 

nk heren 720

 

In de 720 kg klasse pakte Gelderswoude net als vorig jaar met overmacht de titel. Veense Boys werd met gastspeler Mart Arink van Vios Bison verrassend tweede. In de halve finale had het al zeer verrassend van Heure gewonnen. Hierdoor moest Heure in de troostfinale aantreden tegen Valleitrekkers, dat ten koste van Gelderswoude B de halve finale bereikt had. Uiteindelijk won Heure de bronzen plak.

720

 

Zondagmorgen 21 juli begonnen we met droog weer. Het was ontzettend jammer dat het tegen 12.00 uur begon te regenen. De wedstrijden werden er door het modderige veld niet mooier op. Het moeilijk kunnen vastzetten van de touwtrekschoenen in het veld en het daardoor naar de grond gaan van het team leverde door het scherpe fluiten van de scheidsrechters vele waarschuwingen op.

De tweede dag van het NK begon met de 680 kg klasse. Het krachtsverschil in deze klasse was het kleinst. Iedereen kon van iedereen winnen. De nummers 6 en 7 hadden maar 4 punten minder dan Eibergen. Uiteindelijk gingen Vios Bison, Vorden, Veense Boys en Eibergen naar de halve finale. Vorden had een gemakkelijke partij tegen Veense Boys. De wedstrijd Eibergen Vios Bison was een boeiende wedstrijd wat behoorlijk kracht koste. Uiteindelijk won Vios Bison. Eibergen won vervolgens de strijd om het brons van Veense Boys.

Vorden ging met het goud aan de haal in de kampioenswedstrijd tegen een moegestreden Vios Bison.

 

nk heren 680

 

De zondagmiddag ging om 13.45 uur van start met de laatste 3 klasses. In de 540 klasse was opnieuw Gelderswoude erg sterk. Met 2 teams kwamen ze in de halve finale. De overige finalisten waren Heure en Vios Bison. Gelderswoude pakte overtuigend het goud en liet Heure en Gelderswoude B achter zich. De jonge ploeg van Vios Bison werd verdienstelijk vierde.

 

nk 540

 

In de Mix klasse was het ook weer Gelderswoude dat sterk voor de dag kwam. Alle wedstrijden werden gewonnen. Koapman pakte met Laura Oude Hengel van TTV Vios Bison het zilver in deze klasse. De bronzen plak was voor Eibergen.

 

nk mix

 

Ook in de 600 kg klasse was het krachtsverschil klein. De regen maakte de wedstrijden nog zwaarder dan ze al waren. Iedereen moest vol aan de bak om een plaatsje bij de eerste 4 te bemachtigen. De toonaangevende ploegen van de laatste jaren in deze klasse wisten zich niet te plaatsen. De verrassing in deze klasse was ongetwijfeld Monnickendam. Zij verloren weliswaar in de halve finale van de latere kampioen Okia, maar pakten daarna wel de bronzen medaille. De andere halve finale werd een echte strijd. Dan was de voorsprong voor TTV Oele en dan weer voor Vios Bison. Het publiek zweepte beide ploegen op en de thuisploeg deed hier zijn voordeel mee en won de loodzware wedstrijd uiteindelijk met 2-1.

In de finale tegen Okia deed Vios Bison haar uiterste best maar had geen antwoord meer op de beslissende aanvallen van Okia.

 

nk 600

 

Naast de Nederlandse kampioenschappen verdeeld over de 2 dagen van het weekend vond op zaterdagavond de primeur van het N.K. gewichttrekken plaats. Er hadden zich 13 ploegen opgegeven.

Er werd in twee klasses om dit kampioenschap gestreden. Een verdeling in leeftijd onder de 20 en boven de 20 jaar. Fons Slütter becommentarieerde het geheel op zijn eigen bekende wijze.

In de klasse onder de 20 jaar was het erg spannend. Maar liefst 7 van de 8 ploegen trokken een gewicht van 400 kg op. Maar niemand slaagde er in het gewicht boven in te krijgen. Dus moest er gemeten worden. Kampioen werd Fristies met 151 cm, 2e werd Hijsen als een malle met 128 cm en de 3e plek was voor Gas der op met 113 cm.

In de klasse boven de 20 jaar was het verschil in gewicht iets groter. De terechte winnaar werd het Loggertje dat 500 kg 78 cm optrok. Goede tweede werd het team van de Liefhebbers dat 450 kg 71 cm optrok. Het team geen touw aan vast te knopen eindigde als derde met een gewicht van 400 kg en trokken dit 180 cm op.

Na het gewichttrekken werd de gezellige dagafsluiting ingezet door DJ Roel, die het hele weekend voor passende muzikale omlijsting zorgde.

Als organisatie kunnen we terug kijken op een zeer geslaagd Nederlands Kampioenschap. Bij deze willen we iedereen bedanken die op wat voor manier dan ook zich ingezet heeft om dit NK tot een succesvol toernooi te maken.

 

 

Zondag 14 juni werd het zevende competitietoernooi van Gewest Oost gehouden in Teuge. We waren te gast bij TTV Peco.

De ondergrond was droog maar niet hard. Voor de Jeugd werd dit het laatste toernooi in competitieverband. Ze gaan zich hierna voorbereiden met individuele toernooien op het internationale jeugdtoernooi in Heino op 29 augustus. Jeugd Bison A kon en wilde graag kampioen worden. Door alle wedstrijden te winnen werd Jeugd A terecht kampioen van gewest Oost. Ook Bison Jeugd B deed van zich spreken. Top teams als Heure en OKIA werden aan de zegekar gebonden met als resultaat een 2e plaats in het dagklassement. Een prachtig resultaat waar iedereen erg blij mee was.

jeugd kampioen gewest Oost

 

De senioren hadden duidelijk een mindere dag, mede ook doordat vaste spelers niet aanwezig konden zijn. Het 680kgB team nam deze dag niet deel aan de competitie.

Het 680kg A team vocht voor wat het waard was, maar moest genoegen nemen met een 4e plaats in het dagklassement. Verloren wed van Vorden, OKIA en EibergenA, gewonnen werd van EibergenB, Touwtje en Heure.

Het 640kg A team kwam duidelijk kracht tekort5 tegen OKIA en Vorden. De overige teams waren verrassend duidelijk aan elkaar gewaagd. Het 640kgA team werd toch nog gedeeld 3e met Heure.

 

 

Internationaal toernooi Mosnang, Zwitserland.

 

Zaterdag 5 en zondag 6 juni hield TTV Mosnang uit Zwitserland een internationaal touwtrek toernooi. Vele teams uit alle windstreken, waaronder ook de Bisons, namen hier aan deel. Het was deze dagen erg warm, zo rond de 30°C. De ondergrond was droog en hard, maar je kon er prima op touwtrekken. Het zouden voor beide dagen snelle en explosieve wedstrijden worden.

De Bisons namen zaterdags deel met een 680kg team en zondags met een 640kg team.

In de 680kg klasse waren drie poules. De Bisons zaten in een poule van 9 teams, waaronder het altijd sterke TTV Engelberg uit Zwitserland. Doordat er drie poules waren, gingen de nrs. 1 en 2 over en de beste nrs. 3.

06061400 (Large)

Startend tegen de Veense Boys leverde gelijke een gelijkspel op. Tegen TTV Engelberg konden we niets uitrichten, deze werd verloren.. De overige wedstrijden werden gewonnen. We hadden een gedeelde tweede plaats met Veense Boys. En we waren door naar de kwartfinale.

In de kwartfinale kwamen we TTV Heure tegen. Ondanks goed weerwerk van ons moesten we de overwinning aan Heure laten.

Eerste werd Ebersecken ( Zwits.), tweede werd Engelberg (Zwits.) en derde werd Heure.

 

De 640kg klasse startte zondagmiddag om 13.00 uur en het was weer erg warm. Er waren 4 poules. De Bisons zaten in een poule van 10, met o.a. Mosnang uit Zwitserland en Felton Eccles uit Engeland. Het team draaide vanaf het begin goed. Al moest met name tegen Mosnang en Felton Eccles alles worden bijgezet. Alle wedstrijden in de poule werden gewonnen. We waren door naar de kwart finales. In de kwartfinale moest aangetreden worden tegen Veense Boys. Deze wedstrijd werd gewonnen en we konden door naar de halve finale. Ebersecken was onze tegenstander. Op deze ploeg staat geen maat, ze zijn met afstand de sterkste ploeg in de touwtrekwereld. We verloren dan ook van Ebersecken.

06071616 (Large)

In de strijd om het Brons moesten de Bisons aantreden tegen Bollen uit Duitsland. De eerste trek ging, na een harde  wedstrijd , verloren op waarschuwingen. Bij de Bisons werd een wissel toegepast. De tweede trek werd gewonnen door de Bisons, ook de beslissende derde trek werd door de Bisons gewonnen.

Brons in de 640kg klasse, een prachtig resultaat. Eerst werd Ebersecken ( Zwits.) en tweede Engelberg ( Zwits.)

06071636 (Large)